Wat is PHP? Een introductie tot de populaire scripttaal

door | 22 mei,2024 | IT in het algemeen, PHP

Leestijd: 3 minuten

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt: PHP. Maar wat is PHP precies en waarom is het zo belangrijk? In deze blog duiken we dieper in de betekenis van PHP en leggen we uit waarom het zo populair is.

PHP, wat is dat nou eigenlijk?

PHP staat voor ‘Hypertext Preprocessor’, een server-side scripttaal specifiek ontworpen voor webontwikkeling. Met deze scripttaal kun je dynamische en interactieve websites maken door het toevoegen van functionaliteit zoals gebruikersinvoer verwerken, databases aanroepen en inhoud genereren op basis van verschillende parameters. Hoewel het vaak wordt aangeduid als een programmeertaal, is het technisch gezien een scripttaal. Deze termen overlappen elkaar echter vaak en er is soms verwarring over. PHP wordt geïnterpreteerd op het moment van uitvoering, in tegenstelling tot talen die worden gecompileerd voordat ze worden uitgevoerd. In de praktijk wordt deze scripttaal echter beschouwd als een volwaardige programmeertaal vanwege zijn brede scala aan functies en het vermogen om complexe taken uit te voeren. Het is een krachtig instrument voor het ontwikkelen van eenvoudige websites tot uitgebreide webapplicaties.

Welke PHP versie heb ik nodig?

De vereiste versie hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke functies en bibliotheken die je in je project wilt gebruiken, evenals de compatibiliteit met de software die op je server draait. Over het algemeen raden wij aan de nieuwste stabiele versie te gebruiken voor maximale prestaties, beveiliging en ondersteuning. Check wel altijd de documentatie van de specifieke software of framework die je gebruikt, ook deze hebben vaak specifieke vereisten. Bovendien is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ondersteuning voor oudere versies, aangezien deze mogelijk niet langer updates ontvangen voor beveiligingslekken en andere problemen. Op dit moment kun je, afhankelijk van je CMS versie, het beste de volgende PHP versies kiezen:

 • WordPress: WordPress 6.1 of nieuwer ondersteunt versie 8.2
 • Joomla: Joomla 5.0 of nieuwer ondersteunt versie 8.3.
 • Drupal: Drupal 10.2 of nieuwer ondersteunt versie 8.3.
 • Magento: Magento 2.4.6 of nieuwer ondersteunt versie 8.2
 • PrestaShop: PrestaShop 8.0 of nieuwer ondersteunt versie 8.1

Hoe werkt PHP?

Hypertext Preprocessor werkt als een server-side scripttaal, wat betekent dat de code op de server wordt uitgevoerd voordat de resulterende HTML naar de browser van de gebruiker wordt gestuurd. Wanneer een gebruiker een webpagina aanvraagt, ontvangt de webserver deze aanvraag en bepaalt welke bestanden en scripts moeten worden uitgevoerd om de gevraagde pagina te genereren. Na verwerking van de PHP-code wordt de resulterende HTML-pagina samengesteld en teruggestuurd naar de browser van de gebruiker, waar deze wordt weergegeven.

De voordelen van PHP

PHP is een van de populairste scripttalen voor webontwikkeling, onder andere dankzij zijn eenvoud, brede compatibiliteit en kosteneffectiviteit. De voornaamste voordelen van deze scripttaal hebben we voor je op een rijtje gezet

 • Laag instapniveau: PHP heeft een eenvoudige en duidelijke syntaxis, waardoor je ook als beginner snel aan de slag kunt.
 • Grote gemeenschap: Er is een grote gemeenschap van ontwikkelaars die documentatie, tutorials, en ondersteuning bieden. Dit maakt het leren nog veel gemakkelijker.
 • Platformonafhankelijk: PHP werkt op bijna elk besturingssysteem, inclusief Windows, Linux, macOS, en Unix.
 • Compatibel met veel databases: Het ondersteunt een breed scala aan databases, zoals MySQL, PostgreSQL, SQLite, en meer.
 • Open source: Je kunt PHP gratis downloaden en gebruiken.
 • Veel beschikbare frameworks en tools: Er zijn veel gratis frameworks en tools beschikbaar die de ontwikkeling versnellen en efficiënter maken.
 • Beveiligingsupdates: De actieve ontwikkeling en het grote aantal gebruikers betekent dat beveiligingsproblemen snel worden geïdentificeerd en opgelost.
 • Schaalbaarheid: Je kunt PHP-applicaties gemakkelijk schalen om aan groeiende eisen te voldoen, zowel verticaal als horizontaal.

Nu je weet wat PHP betekent en waarom het zo belangrijk is, kun je beginnen met het verkennen van deze veelzijdige scripttaal. Of je nu een beginner bent of een ervaren ontwikkelaar, deze taal biedt je eindeloze mogelijkheden voor het bouwen van indrukwekkende websites en webapplicaties. Wil jij werken in dit vakgebied, check dan onze vacatures en wie weet ga jij aan de slag als onze nieuwe PHP developer of Junior PHP developer! Liever eerst wat meer informatie? Neem contact met ons op!

Code your way to happiness

Recente Blogs

Financial Planning 12

Vul de marktwaardetool in

Check of jij een match bent met Generation It

Ontdek jouw marktwaarde en jouw match met Generation IT door onze marktwaardetool in te vullen. Door deze tool in te vullen, krijg je inzicht in de waarde van jouw vaardigheden en ervaring in de huidige IT-markt. Dit brengt je niet alleen dichter bij het vinden van jouw ideale baan, maar geeft je ook inzicht in hoe je presteert ten opzichte van anderen in jouw vakgebied. Het proces is eenvoudig en volledig vertrouwelijk. Jouw antwoorden geven ons de informatie die we nodig hebben om jouw marktwaarde te bepalen en de best passende kansen te vinden. Neem die twee minuten de tijd; het kan jouw carrière een enorme boost geven.

Financial Planning 12