Wat is het verschil tussen Java en Javascript?

door | 22 apr,2024 | IT in het algemeen, Java

Leestijd: 2 minuten

Vanwege hun gelijkende namen worden Java en JavaScript vaak verward, echter is er toch een verschil tussen Java en JavaScript. Dit verschil zit hem onder andere in hun toepassingen en functionaliteiten. In deze blog leggen wij jou uit hoe dit precies zit.

Java, wat is dat?

Voordat we het verschil tussen Java en JavaScript bespreken, leggen we eerst kort uit wat beide termen inhouden. Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal die in de jaren 90 is geïntroduceerd door Sun Microsystems. Het is een platformonafhankelijke programmeertaal wat betekent dat Java toepassingen kunnen worden uitgevoerd op elk apparaat met een Java Virtual Machine (JVM), ongeacht het besturingssysteem. Deze programmeertaal is vooral populair voor het ontwikkelen van desktopapplicaties, webapplicaties, mobiele apps en enterprise-systemen.

Wat is JavaScript?

JavaScript daarentegen is een scripttaal voor het ontwikkelen van dynamische webpagina’s en webapplicaties. Netscape introduceerde deze scripttaal in de jaren 90, maar het is nog altijd een essentieel onderdeel van web development. In tegenstelling tot Java kan JavaScript niet worden gebruikt om applets of zelfstandige applicaties te maken, in plaats daarvan wordt het rechtstreeks uitgevoerd door webbrowsers. Met JavaScript is het mogelijk een mate van interactiviteit toe te voegen aan webpagina’s die niet haalbaar zou zijn met een eenvoudige HTML. Zo kun je met JavaScript er bijvoorbeeld voor zorgen dat een button van kleur veranderd wanneer de gebruiker er met de muis overheen beweegt.

Java vs Javascript

Er is dus duidelijk een verschil tussen Java en Javascript. Het zijn het twee verschillende programmeertalen met verschillende toepassingen. Wij hebben de belangrijkste verschillen overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet:

  • Java is een programmeertaal, JavaScript daarentegen is een scripttaal.
  • Java is server-side terwijl JavaScript client-side is.
    Java voert de code op de server uit, waarna de resultaten naar de client worden verzonden om weergeven te worden in de webbrowser. JavaScript daarentegen voert de code rechtstreeks uit in de webbrowser van de gebruiker. Hierdoor worden interactieve functies en dynamische inhoud direct verwerkt zonder dat er constant communicatie met de server nodig is.
  • Java wordt gebruikt om applicaties te ontwikkelen die uitgevoerd kunnen worden in een virtuele machine. JavaScript kan daarentegen enkel worden uitgevoerd in een webbrowser en is dus iets beperkter.
  • Java code moet gecompileerd worden naar Java Bytecode zodat de JVM deze kan begrijpen voordat deze uitgevoerd kan worden. JavaScript daarentegen wordt in zijn oorspronkelijke tekstuele vorm uitgevoerd.

 

Ondanks hun gelijkenis in naam, bestaat er dus wel degelijk een verschil tussen Java en JavaScript. Desondanks hebben beide talen een revolutie teweeggebracht in de applicatieontwikkelingsindustrie. Bovendien zijn ze nog altijd enorm populair in de hedendaagse context. Ben jij geïnteresseerd in Java en zou jij graag in dit vakgebied aan de slag willen gaan? Solliciteer dan direct als Java developer of junior Java developer!

Code your way to happiness

Recente Blogs

Financial Planning 12

Vul de marktwaardetool in

Check of jij een match bent met Generation It

Ontdek jouw marktwaarde en jouw match met Generation IT door onze marktwaardetool in te vullen. Door deze tool in te vullen, krijg je inzicht in de waarde van jouw vaardigheden en ervaring in de huidige IT-markt. Dit brengt je niet alleen dichter bij het vinden van jouw ideale baan, maar geeft je ook inzicht in hoe je presteert ten opzichte van anderen in jouw vakgebied. Het proces is eenvoudig en volledig vertrouwelijk. Jouw antwoorden geven ons de informatie die we nodig hebben om jouw marktwaarde te bepalen en de best passende kansen te vinden. Neem die twee minuten de tijd; het kan jouw carrière een enorme boost geven.

Financial Planning 12