Object oriented programming (OOP), wat is dat?

door | 11 jul,2024 | IT in het algemeen, Software development

Leestijd: 4 minuten

Als je nieuw bent in de wereld van softwareontwikkeling of gewoon je vaardigheden wilt uitbreiden, is Object Oriented Programming (OOP), ook wel Object Georiënteerd Programmeren, een essentieel concept om te begrijpen. Laten we dieper ingaan op wat het is en waarom het zo belangrijk is voor moderne softwareontwikkeling.

Wat is object georienteerd programmeren?

Object Georiënteerd programmeren (OOP) is een manier van programmeren waarbij je redeneert vanuit objecten om software te structureren. Een object heeft eigenschappen (attributen) en functies (methoden) die aan een object toebehoren. Denk aan een auto in een computerspel: de auto (object) heeft eigenschappen zoals kleur en snelheid (attributen) en kan dingen doen zoals rijden of stoppen (methoden). Door attributen en methoden aan een object te koppelen, groepeer je je code op een logische en overzichtelijke manier. Hierdoor kun je stukken code opnieuw gebruiken, blijft het programma overzichtelijk en maak je programma’s die makkelijker te begrijpen en te verbeteren zijn.

Wanneer gebruik ik OOP?

OOP is vooral handig in situaties waarin je software wilt ontwikkelen die modulair, flexibel en gemakkelijk te onderhouden moet zijn. Dit komt goed van pas wanneer je grotere softwaretoepassingen bouwt, waarin verschillende objecten met elkaar interageren en complexe processen beheren. Met OOP kun je de logica van je code gestructureerd houden rond specifieke entiteiten, waardoor het maken en bijhouden veel makkelijker wordt. En als je in een team werkt, is het helemaal top. Iedereen kan aan verschillende stukken van de code werken zonder dat je elkaars code in de war schopt, omdat alles zo duidelijk is afgebakend.

De voordelen van Object Georiënteerd Prorgammeren op een rijtje

Objectgeoriënteerd programmeren (OOP) biedt verschillende voordelen die bijdragen aan efficiëntere en beter gestructureerde softwareontwikkeling:

 1. Herbruikbaarheid van code: Met OOP kun je objecten en hun functies simpelweg recyclen in verschillende delen van je programma. Geen dubbel werk, maar efficiëntie all the way.
 2. Modulariteit: OOP maakt je code overzichtelijk door het op te delen in kleine, zelfstandige stukken (objecten). Elke klasse (of object) doet z’n ding, waardoor je app veel makkelijker te bouwen en te onderhouden is.
 3. Flexibiliteit en aanpasbaarheid: Je kunt bestaande klassen aanpassen of uitbreiden zonder dat je de originele code hoeft te veranderen. Nieuwe functies erbij? Geen stress, gewoon uitbreiden.
 4. Samenwerking in teams: Dankzij duidelijke taken en interfaces kun je parallel werken zonder dat elkaars werk in de war raakt. Teamwork at its finest!
 5. Makkelijker onderhoud en debugging: Bugs vinden en fixen gaat super snel. De gestructureerde aanpak maakt je code gewoon veel begrijpelijker en makkelijker om te fine-tunen.

Man Achter Zijn Laptop Aan Het Programmeren

De 4 principes van OOP

Object Oriented Programming (OOP) is gebaseerd op vier fundamentele principes die helpen bij het organiseren en structureren van softwareontwikkeling:

 1. Inheritance (overerving)
 2. Encapsulation (inkapseling)
 3. Abstraction (abstraheren)
 4. Polymorphism (polymorfisme)

Inheritance (overerving)

Hierbij kan een nieuwe klasse (subklasse) worden afgeleid van een bestaande klasse (superklasse), waarbij de subklasse alle eigenschappen en methoden van de superklasse erft. Dit bevordert hergebruik van code en maakt het mogelijk om hiërarchieën van klassen te creëren, waarbij specifieke functionaliteit kan worden uitgebreid of aangepast zonder de oorspronkelijke klasse te wijzigen.

Encapsulation (inkapseling)

Dit principe houdt in dat een object zijn innerlijke werking verborgen houdt voor de buitenwereld. Dit betekent dat de interne gegevens en functies van een object beschermd zijn en niet direct kunnen worden gewijzigd door andere delen van de code. Toegang tot deze interne gegevens en functies is alleen mogelijk via speciale methoden die zijn gedefinieerd in het object zelf. Deze methoden fungeren als poortwachters en regelen hoe andere delen van de software met het object kunnen communiceren. Hierdoor blijft de integriteit van het object behouden, worden fouten voorkomen en wordt de software gemakkelijker te onderhouden en uit te breiden.

Abstraction (abstraheren)

Abstrahering gaat over het benadrukken van essentiële kenmerken en functionaliteit terwijl details worden weggelaten die niet relevant zijn voor het huidige gebruiksscenario. Bijvoorbeeld, als je praat over een auto, vertel je niet elk klein detail, maar alleen wat belangrijk is, zoals hoe snel het kan gaan en hoeveel brandstof het gebruikt. Het helpt bij het creëren van generieke klassen en methoden die breed kunnen worden toegepast, waardoor complexiteit wordt verminderd en code gemakkelijker te begrijpen en te onderhouden is.

Polymorphism (polymorfisme)

Het woord betekent letterlijk “veel vormen”. Het idee is dat verschillende dingen van dezelfde soort anders kunnen werken. Bijvoorbeeld, alle dieren hebben een geluid, maar honden blaffen en katten miauwen. Het biedt flexibiliteit door methoden te definiëren in de superklasse en deze vervolgens aan te passen in de subklassen. Met andere woorden, polymorfisme stelt je in staat om abstracte en generieke code te schrijven die kan worden aangepast aan specifieke situaties.

Hoe begin ik met OOP?

 1. Leer de basisprincipes:
  Begin met het begrijpen van de kernconcepten van objectgeoriënteerd programmeren, zoals klassen, objecten, overerving, polymorfisme en encapsulatie. Dit vormt de basis van OOP programming en helpt je om de structuur en werking van objecten in je code te begrijpen.
 2. Kies een programmeertaal:
  Selecteer een programmeertaal die goed is voor object oriented programming, zoals Python, Java, C++, of JavaScript. Elk van deze talen heeft zijn eigen stijl en benadering van object georiënteerd programmeren, dus kies degene die het beste past bij je leerdoelen en projectvereisten.
 3. Volg een cursus:
  Overweeg om een object georiënteerd programmeren cursus te volgen. Dit kan online of bij een lokale onderwijsinstelling. Platforms zoals Coursera bieden uitgebreide cursussen die je stap voor stap door de concepten en praktische toepassingen leiden.
 4. Oefen met voorbeelden en kleine projecten:
  Pas wat je leert toe door kleine projecten of applicaties te bouwen waarbij je OOP-principes kunt toepassen. Begin met eenvoudige voorbeelden en oefeningen om vertrouwd te raken met het schrijven van klassen, het creëren van objecten en het implementeren van de verschillende concepten.
 5. Bestudeer de best practices:
  Verdiep je in best practices en design patterns binnen OOP. Leer hoe je design patterns zoals Singleton, Factory, en Observer kunt gebruiken om veelvoorkomende ontwerpproblemen op te lossen en je code efficiënter te maken.

Kortom, Object Oriented Programming (OOP) is superhandig voor het bouwen van software doordat het je helpt om je code georganiseerd en flexibel te houden. Met deze aanpak kun je gemakkelijk herbruikbare stukjes code maken, wat onder andere tijd bespaart en je helpt om in teams samen te werken zonder gedoe. Ready om je passie voor programmeren te laten zien? Check dan nu onze developer vacatures of neem contact met ons op en vind jouw ideale match in de wereld van softwareontwikkeling!

Code your way to happiness

Recente Blogs

Financial Planning 12

Vul de marktwaardetool in

Check of jij een match bent met Generation It

Ontdek jouw marktwaarde en jouw match met Generation IT door onze marktwaardetool in te vullen. Door deze tool in te vullen, krijg je inzicht in de waarde van jouw vaardigheden en ervaring in de huidige IT-markt. Dit brengt je niet alleen dichter bij het vinden van jouw ideale baan, maar geeft je ook inzicht in hoe je presteert ten opzichte van anderen in jouw vakgebied. Het proces is eenvoudig en volledig vertrouwelijk. Jouw antwoorden geven ons de informatie die we nodig hebben om jouw marktwaarde te bepalen en de best passende kansen te vinden. Neem die twee minuten de tijd; het kan jouw carrière een enorme boost geven.

Financial Planning 12