Welke IT trends kunnen we verwachten in 2024?

door | 11 mrt,2024 | Discover the future

Leestijd: 3 minuten

Het jaar 2023 snelt voorbij, en net zoals de tijd, worden technologische trends in een oogwenk vernieuwd. De IT-wereld is dynamisch en ondergaat voortdurend veranderingen. In dit artikel nemen we je mee op een reis door enkele van de meest invloedrijke IT trends die we ongetwijfeld kunnen verwachten in 2024.

Dit zijn de IT trends van 2024

De blockchain revolutie

De blockchain wordt door velen beschouwd als de meest belangrijkste uitvinding sinds het internet. Deze technologie heeft hiermee de harten van bedrijven veroverd, maar waarom eigenlijk?

De blockchain is in feite een gedecentraliseerde database waarin digitale transacties worden vastgelegd en versleuteld via cryptografie (Elektronica, 2020). Wat deze technologie zo opmerkelijk maakt, is dat iedereen met de juiste kennis zijn eigen blockchain-database kan bouwen voor specifiek gebruik .

Hoewel blockchain oorspronkelijk bekend werd dankzij Bitcoin, beloven tal van andere toepassingen in de nabije toekomst te schitteren. Deze technologie zal niet alleen van essentieel belang zijn voor bedrijven, maar ook voor consumenten, omdat het betalingsprocessen zal vereenvoudigen en hen meer controle zal geven over hun persoonlijke gegevens. De volledige optimalisatie ervan kan nog enkele jaren gaan duren. Maar één ding is zeker: er zit duidelijk geen einde aan de blockchain-reis en deze IT trend kunnen we dus blijven volgen in 2024.

IT hand in hand met duurzaamheid

Steeds meer mensen bekommeren zich over duurzaamheid. Bedrijven kunnen niet langer ontsnappen aan hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzamere wereld, omdat het publiek tegenwoordig meer druk uitoefent. Dit geldt dus ook voor de IT-wereld.

Grote technologiebedrijven zetten dan ook stappen om hun IT-activiteiten te verduurzamen (Van Der Avoird, 2022). Bovendien gaat de IT-sector zelf bijdragen aan de duurzaamheid van andere sectoren. Door automatisering en digitalisering wordt er namelijk energie bespaard in alle bedrijfstakken, waarbij de IT-sector tien keer meer bespaart dan hij verbruikt. Dat zijn nog eens resultaten waar je als IT’er mee te koop mag lopen.

Digitale verdediging in de cyberjungle

Met de dag worden cybercriminelen slimmer en handiger in het hacken van online data. Dit vergroot de urgentie om digitale gegevens te beschermen. Zonder de juiste beveiligingsmaatregelen zijn bedrijven kwetsbaar voor datalekken en de bijbehorende reputatieschade. Voor deze criminelen maakt het niet uit hoe groot een bedrijf is; ze zoeken eerst naar zwakke plekken voordat ze toeslaan.

Gelukkig ontwikkelt de technologie zich even snel als de criminaliteit, waardoor we steeds nieuwe manieren vinden om onszelf te beschermen. Het afgelopen jaar heeft 96% van de organisaties te maken gehad met een cyberaanval. Omdat cybercriminelen voortdurend van tactiek en technieken veranderen, blijft cybersecurity een relevante trend in het komende jaar (Van Der Woude, 2022).

AI, vriend of vijand?

Kunstmatige intelligentie, of voor velen beter bekend als ‘AI’ bestaat al vele jaren. Toch heeft AI het afgelopen jaar een echte doorbraak beleefd. Deze technologie vertoont alle tekenen van intelligentie en is nu buitengewoon populair voor bedrijven die repetitieve taken willen automatiseren. AI wordt voortdurend verbeterd en zal naar verwachting steeds meer impact hebben. We kunnen geavanceerdere AI verwachten die complexe taken kan uitvoeren en beslissingen kan nemen met menselijke precisie. Hoewel dit kan leiden tot het verdwijnen van sommige banen, zal het ook nieuwe kansen creëren voor mensen om AI te onderhouden, ontwikkelen en monitoren (Vanmeldert, 2023). Een wereld zonder kunstmatige intelligentie is nu bijna ondenkbaar. AI wordt alleen maar beter en belangrijker, en we zullen er in 2024 zeker meer van horen.

Kortom, geavanceerde ontwikkelingen beïnvloeden meer delen van de samenleving dan alleen de IT-sector. Hiermee staan we aan het begin van een tijd van verdere vooruitgang en dynamiek. Dat betekent dat we in de komende periode oude IT trends opnieuw zullen zien, maar dan met een frisse en innovatieve twist.

Welke trend is voor jou als software developer erg belangrijk? Laat het achter in de reacties. 

Code your way to happiness

Recente Blogs

Financial Planning 12

Vul de marktwaardetool in

Check of jij een match bent met Generation It

Ontdek jouw marktwaarde en jouw match met Generation IT door onze marktwaardetool in te vullen. Door deze tool in te vullen, krijg je inzicht in de waarde van jouw vaardigheden en ervaring in de huidige IT-markt. Dit brengt je niet alleen dichter bij het vinden van jouw ideale baan, maar geeft je ook inzicht in hoe je presteert ten opzichte van anderen in jouw vakgebied. Het proces is eenvoudig en volledig vertrouwelijk. Jouw antwoorden geven ons de informatie die we nodig hebben om jouw marktwaarde te bepalen en de best passende kansen te vinden. Neem die twee minuten de tijd; het kan jouw carrière een enorme boost geven.

Financial Planning 12