Van diploma naar droomcarrière: tips voor je eerste baan als developer

door | 11 mrt,2024 | Discover the future

Leestijd: 2 minuten

Ben je afgestudeerd als developer? Van harte gefeliciteerd! Dat papiertje heb je binnen en nu begint het echte werk. Ben je nog aan het studeren? Deze inzichten zijn ook heel waardevol voor jou om je alvast voor te bereiden op de IT arbeidsmarkt.

Tips voor je eerste baan als developer

Zet je loopbaan in de spotlights

Een solide CV is jouw paspoort naar die droombaan in de IT. Aangezien je net bent afgestudeerd, kan je werkervaring beperkt zijn. Maar wees eerlijk en overdrijf niet. Werkgevers kijken naar jouw potentie en niet naar de ervaring die je nog niet hebt opgebouwd. Benadruk je relevante stage-ervaring en benoem eigenschappen die aansluiten bij de IT-branche, zoals analytisch denken en oog voor detail.

Bouw aan je netwerk

Het hebben van een netwerk werd in het verleden weleens gezien als de belangrijkste factor om een baan te vinden. Ondertussen is dit al lang ontkracht en kunnen we ook op andere manieren aan een baan komen. Toch heeft het hebben van een netwerk wel zijn voordelen. Maar hoe kom je hieraan? Plain en simple; maak gebruik van platformen zoals LinkedIn om professionele connecties te leggen en te onderhouden. Wees niet bang om mensen aan te spreken, want velen zijn op zoek naar dezelfde groeikansen als jij. Hoewel een netwerk geen garantie is voor een baan, is er altijd een kans. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 15% van de jongeren onder de 25 hun baan vindt via hun eigen netwerk?

Proactieve houding

Het is belangrijk om te beseffen dat jouw droombaan niet vanzelf naar je toe komt. Als developer komt er veel op je af wanneer je net om de hoek komt kijken. Maar het daadwerkelijk iets vinden waarbij je echt op je plek zit, is wel een stuk lastiger. Een actieve zoekhouding is daarom essentieel. Duik dieper in de arbeidsmarkt en ga langs bij bedrijven waar je stage hebt gelopen en informeer naar eventuele mogelijkheden. Het tonen van initiatief wordt vaak gewaardeerd door werkgevers, omdat het aantoont dat je proactief bent.

Blijf jezelf ontwikkelen

Persoonlijke groei is iets wat helemaal hot en happening is. Zo kun je meteen aan het werk gaan na je afstuderen, maar het kan ook lonend zijn om jezelf verder te ontwikkelen. In de IT-branche zijn er bepaalde onmisbare vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan technische vaardigheden die je op kan doen door gerichte cursussen, trainingen en praktijkervaring. Deze praktijkervaring hoef je niet per se in een betaalde baan op te doen; je kunt ook thuis werken aan een computer, vrijwilligerswerk doen of andere leerzame activiteiten ondernemen.

Naast het ontwikkelen van deze technische vaardigheden, zijn er ook kwaliteiten die je ver zullen brengen in de IT-wereld. Passie en een oprechte interesse in je vak zullen je helpen om snel nieuwe vaardigheden op te pikken. Cursussen en trainingen volgen kunnen je ook nieuwe inzichten geven. Het kan zijn dat je na je studie bepaalde gebieden hebt geïdentificeerd waarin je je nog verder wilt verdiepen. Je kunt deze vaardigheden aanleren voordat je aan de slag gaat bij een bedrijf, wat je een voorsprong kan geven op andere sollicitanten.

Op weg naar je droombaan

Het is begrijpelijk dat je na je studie wilt genieten van wat vrije tijd. Maar denk vooruit! Generation IT staat klaar om jou als developer te helpen je droombaan te vinden. We matchen jouw wensen met bedrijven die bij je passen.

Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. Je weet nooit waar je jouw droombaan uiteindelijk zult tegenkomen!

Code your way to happiness

Recente Blogs

Financial Planning 12

Vul de marktwaardetool in

Check of jij een match bent met Generation It

Ontdek jouw marktwaarde en jouw match met Generation IT door onze marktwaardetool in te vullen. Door deze tool in te vullen, krijg je inzicht in de waarde van jouw vaardigheden en ervaring in de huidige IT-markt. Dit brengt je niet alleen dichter bij het vinden van jouw ideale baan, maar geeft je ook inzicht in hoe je presteert ten opzichte van anderen in jouw vakgebied. Het proces is eenvoudig en volledig vertrouwelijk. Jouw antwoorden geven ons de informatie die we nodig hebben om jouw marktwaarde te bepalen en de best passende kansen te vinden. Neem die twee minuten de tijd; het kan jouw carrière een enorme boost geven.

Financial Planning 12