De tweeledige impact van AI coderen op IT-professionals

door | 30 apr,2024 | Discover the future

Leestijd: 2 minuten

We bevinden ons in een tijdperk waarin coderen door middel van AI, ons beloven om de productiviteit door het dak te jagen. Klinkt geweldig, toch? Maar… er zit een addertje onder het gras. Ook al kan kunstmatige intelligentie absoluut helpen bij het automatiseren van taken voor codebeheerders, de verantwoordelijkheid voor het handhaven van codekwaliteit valt toch grotendeels op de schouders van een select groepje individuen. En raad eens? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 8 op de 10 ontwikkelaars al worstelen met het doorgronden van code die door anderen is geschreven. 

 

De impact van AI op coderen

De peiling van Sourcegraph onder vijfhonderd ontwikkelaars bevestigt deze trend: maar liefst 95% van hen omarmt al Copilot, ChatGPT of andere generatieve AI-tools om code te genereren. Deze massale omarming van AI-tools heeft echter geleid tot een onbedoeld neveneffect: een wildgroei aan code, een toenemende technische schuld en een groeiende beheerslast voor IT-teams wereldwijd. Deze ontwikkeling heeft de noodzaak van kwaliteitscontrole binnen AI meer dan ooit onder de aandacht gebracht. Oeps, dat hadden we niet zien aankomen.

 

De noodzaak van kwaliteitscontrole binnen AI

Laten we wat dieper ingaan op het belang van kwaliteitscontrole binnen AI. We staan namelijk voor een uitdaging: de code die gegenereerd wordt door AI-tools voldoet vaak niet aan de vereisten voor zakelijke software. Dit betekent extra werk voor ontwikkelaars, die deze code moeten opschonen voordat deze bruikbaar is als trainingsdata voor toekomstige AI-modellen.

Het opschonen van deze code is een tijdrovende taak die nauwkeurigheid en expertise vereist. Het gaat niet alleen om het identificeren en corrigeren van fouten, maar ook om het garanderen van de hoogste normen op het gebied van efficiëntie, veiligheid en onderhoudbaarheid. Let’s be honest, het laatste wat we willen is tijd en middelen verspillen aan het repareren van code die niet aan de norm voldoet.

 

De evolutie van IT-professionals binnen coderen

De komst van AI-gegenereerde code heeft ook de rollen van IT-professionals op z’n kop gezet. Niet alleen zijn ze druk bezig met hun traditionele taken, maar ze worden ook steeds meer betrokken bij het vormgeven van bedrijfsprocessen en het waarborgen van ethiek en kwaliteit binnen AI-toepassingen.

Dus hier staan we dan, IT-pro’s, in een wereld waar automatische codegeneratie ons een flinke boost in productiviteit kan geven, maar ook nieuwe risico’s met zich meebrengt. Het vinden van een balans tussen snelheid en kwaliteit is onze nieuwe uitdaging. Laten we ervoor zorgen dat we de controle behouden over de integriteit van de code in deze steeds veranderende wereld waarin AI een steeds grotere rol speelt. Gaan jullie de uitdaging aan?

Code your way to happiness

Recente Blogs

Financial Planning 12

Vul de marktwaardetool in

Check of jij een match bent met Generation It

Ontdek jouw marktwaarde en jouw match met Generation IT door onze marktwaardetool in te vullen. Door deze tool in te vullen, krijg je inzicht in de waarde van jouw vaardigheden en ervaring in de huidige IT-markt. Dit brengt je niet alleen dichter bij het vinden van jouw ideale baan, maar geeft je ook inzicht in hoe je presteert ten opzichte van anderen in jouw vakgebied. Het proces is eenvoudig en volledig vertrouwelijk. Jouw antwoorden geven ons de informatie die we nodig hebben om jouw marktwaarde te bepalen en de best passende kansen te vinden. Neem die twee minuten de tijd; het kan jouw carrière een enorme boost geven.

Financial Planning 12