Hoe zit dat precies? Computers kunnen in anno 2024 onze gedachten lezen

door | 11 mrt,2024 | Discover the future

Leestijd: 2 minuten

Het idee dat computers onze gedachten kunnen lezen, is wellicht een angstaanjagend idee. Het gaat immers om een digitale machine die onze complexe en unieke gedachten kunnen begrijpen en aflezen. Daarentegen is dit een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld niet kunnen praten. De opmars van gedachten gestuurde communicatie is hiermee niet alleen een wetenschappelijk wonder, maar ook een fascinerende blik op de toekomst.

Als hulpmiddel voor patiënten

In 2012 worstelden onderzoekers nog met het idee van Cyborgs en de kennis van het decoderen van hersenactiviteit via kunstmatige intelligentie was minimaal. Recentelijk openen doorbraken in de neuroprotheses echter de deur naar een wereld waarin we met machines kunnen praten, puur en alleen met onze gedachten. Het doel hierbij is om patiënten te begrijpen met ernstige medische behoeften, zoals mensen die verlamd zijn en niet meer kunnen spreken, ondanks volledig intacte hersenen en gedachten.

Een opmerkelijk voorbeeld is een beroertepatiënt die met een snelheid van 78 woorden per minuut communiceert, door middel van een slim neuraal AI-model geïnspireerd op menselijke leerprocessen. Het kopieert onze hersenactiviteit, maakt beginnersfouten zoals een peuter en kan zelfs nieuwe woorden ‘bedenken’, vergelijkbaar met een creatief kind. Net zoals een baby in de buik begint te leren, begint dit model de wereld van taal te verkennen.

Computers Kunnen In Anno 2024 Onze Gedachten Lezen

Werking van het systeem

Onderzoekers van de University of Texas vertellen over het taalcodeersysteem, dat slechts een sessie in een MRI-scanner nodig heeft. De proefpersoon luistert hierbij naar een urenlange podcast om het AI-model te kalibreren. Als de proefpersoon openstaat voor gedachten lezen, kan het systeem oppikken naar welk verhaal de persoon luistert of welk verhaal hij/zij in gedachten heeft. Hiermee ontstaat een nieuwe vorm van communicatie.

Het resultaat van de machine is niet woord voor woord, maar bevat meer een omschrijving van wat is voorgelezen en bedacht. Het systeem werkt alleen nog niet perfect: in iets meer dan de helft van de resultaten lukt het om een tekst te produceren die de betekenis van de oorspronkelijke woorden benadert of zelfs exact weergeeft.

Maar hoe zit het met onze privacy?

Deze techniek om gedachten te lezen is geweldig nieuws voor mensen die door een beroerte of andere aandoening niet meer op een normale manier kunnen communiceren, maar het roept ook vragen op over potentieel misbruik en schending van privacy. Zijn onze gedachten in de toekomst nog wel veilig? Het antwoord is ja, want de semantische decoder produceert alleen de juiste teksten als de proefpersoon volledig meewerkt. Eerst moet het systeem bekend worden met de specifieke hersenactiviteit van het individu, door vijftien uur lang stil te liggen in de hersenscanner en naar een podcast te luisteren. Hierdoor kan er een uniek patroon van de hersengolven worden opgeslagen.

Hoewel de ontwikkeling van deze innovatie dus nog in volle gang is en toepassing in de praktijk nog even op zich laat wachten, schept de technologie in ieder geval hoge verwachtingen voor de toekomst. Wat vind jij van deze ontwikkeling dat computers onze gedachten kunnen lezen?

Code your way to happiness

Recente Blogs

Financial Planning 12

Vul de marktwaardetool in

Check of jij een match bent met Generation It

Ontdek jouw marktwaarde en jouw match met Generation IT door onze marktwaardetool in te vullen. Door deze tool in te vullen, krijg je inzicht in de waarde van jouw vaardigheden en ervaring in de huidige IT-markt. Dit brengt je niet alleen dichter bij het vinden van jouw ideale baan, maar geeft je ook inzicht in hoe je presteert ten opzichte van anderen in jouw vakgebied. Het proces is eenvoudig en volledig vertrouwelijk. Jouw antwoorden geven ons de informatie die we nodig hebben om jouw marktwaarde te bepalen en de best passende kansen te vinden. Neem die twee minuten de tijd; het kan jouw carrière een enorme boost geven.

Financial Planning 12